Trzymaj Formę z Berną
ćwiczenia
Cel treningu : Rozbudowanie mięśni oraz wzmocnienie
Wykonaj 2 obwody a przerwy po między nimi wynoszą 10min. Na początek wykonaj dowolna rozgrzewkę przez 10 min a następnie podane ćwiczenia. Pomiędzy ćwiczeniami jest 1 min przerwy:
przysiady x30
brzuszki x20
norzyce x 30 sek.
podnoszenie bioder x30
unoszenie prawej nogi do góry w pozycji leżącej na boku x20
unoszenie lewej nogi do góry w pozycji leżącej na boku x20
dotykanie pięty w pozycji półleżącej x 20 ( na zmianę)
wykopy lewej nogi w pozycji klęku x10
wykopy prawej nogi w pozycji klęku x10
unoszenie rąk i nóg jednocześnie do góry x 30 sek.
Spalanie kalorii podczas aktywności fizycznych
ĆWICZENIE LICZBA KALORII
Skakanka 800
Piłka ręczna 760
Bieg w tempie 10 km/h 735
Koszykówka 730
Pływanie kraulem 700
Taekwondo 700
Squash 680
Piłka nożna 650
Stepper 530
Taniec 530
Narty biegowe 510
Badminton 500
Bieg w tempie 6,5 km/h 430
Jazda na rolkach 400
Wchodzenie po schodach 350
Spacer 200
Więcej: https://zdrowie.radiozet.pl/W-zdrowym-ciele/Aktywnosc-fizyczna/Spalanie-kalorii-a-aktywnosc-fizyczna-zestawienie-cwiczen
Licznik BMI
Wskaźnik masy ciała, także wskaźnik Queteleta II – współczynnik powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Klasyfikacja wskaźnika BMI została opracowana wyłącznie dla dorosłych i nie może być stosowana u dzieci.
Witaminy
Witaminy w danych roślinach
Produkt | witamina C (mg) | witamina A (ug) | błonnik (g) |
cykoria | 10,0 | 264 | 1.0 |
dynia | 8.0 | 496 | 2,8 |
fasolka szparagowa | 23,8 | 63 | 3,9 |
groszek zielony | 34,2 | 68 | 6,0 |
kalafior | 69,0 | 2 | 2,4 |
kapusta biała | 48,0 | 9 | 2,5 |
kapusta kwaszona | 16,0 | 3 | 2,1 |
kukurydza kolby | 12,0 | 9 | 3,3 |
marchew | 3,4 | 1656 | 3,6 |
papryka czerwona | 528,0 | 144 | 2,0 |
pomidory | 23,0 | 107 | 1,2 |
sałata | 13 | 192 | 1,4 |
szpinak | 67,8 | 707 | 2,6 |
ziemniaki | 14,0 | 1,0 | 1,5 |
agrest | 27,0 | 25,9 | 3,0 |
cytryny | 50,0 | 1,0 | 2,0 |
grapefruit | 40,0 | 3,0 | 1,9 |
jabłka | 9,2 | 4,0 | 2,0 |
maliny | 31,4 | 3,0 | 6,7 |
porzeczki czerwone | 45,8 | 4,0 | 7,7 |
śliwki | 5,2 | 49 | 1,6 |
winogrona | 5,4 | 3,0 | 1,5 |